Britt-Marie var här av Fredrik Backman

En bok som bitvis är sådär lite obekväm, igenkännande och fantastiskt rolig. Bitvis tragisk men kärleksfull och upplyftande.

Britt-Marie inser vid 63 års ålder att hennes man är otrogen. Hon är lite egen och har sitt sätt. Man kan tex inte lägga skedarna längst till vänster i besticklådan. Där ska ju gafflarna ligga! Hon har även en viss fobi mot smuts, repor och annat som sticker ut från det perfekta. Så när hon vid 63 års ålder inser att hennes man är otrogen så packar hon sin väska och ger sig iväg.

Efter lite tjat på arbetsförmedlingen så blir hon fritidsledare i lilla Borg. Som ligger strax utanför ingenstans. Och det enda som finns kvar där är typ fotboll. Det enda som Britt-Marie inte klarar av.   Men det är ju en feelgood även om det är en annan variant, så dagar läggs till varann och samhällets invånare och Britt-Marie hittar gemensamma punkter och en märklig vänskap bildas.

Som en kvinnlig motsvarighet till mannen som heter Ove. Fantastiskt!

När jag läste boken tänkte jag flera gånger att jag skulle vilja se filmen. Den kom ett halvår senare med Pernilla August i huvudrollen.  Men filmen levde inte alls upp till mina förväntningar. Boken var hundra resor bättre!


Bok från Forum förlag.
ISBN 9789175038865