Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg

Elin är en stjärnfotograf i New York. Hon mötte sin man Sam, en framhångsrik affärsman, under tiden hon var fotomodell i Paris. Tillsammans har de en dotter på 17 år, Alice. 
Både Elin och Sam jobbar mycket, men nu när Alice flyttat till skolan så går Elin väldigt mycket upp i sitt jobb. Äktenskapet är inte som förut. 
En dag kommer ett brev till Elin från en barndomsvän, Fredrik. Det är från livet innan Paris, det som hon jobbat så hårt på att förtränga, och allt ställs på ända. Hon ser en dörr, en saftkaraff, ett baksug på en glasdörr. Allt som påminner om ett gammalt, glömt liv.

Den slitiga uppväxten på Gotland, med sina bröder och sin mamma. Pappa sitter i fängelset under några år. Men hon har Fredrik. Hennes livlina i tillvaron som senare kommer att bli hennes halvbror. (Små byar på landsbygden…)

Men en kväll när hon är 13 så somnar hon nere vid stranden, vid lägerelden. När hon vaknar står flera hus, skog och lador i full brand. Några dör. Så hon rymmer. Till pappa i Stockholm och sedan hamnar hon i Paris. 

Vi för följa med på Elins resa i nutid, med det extravaganta livet och tillbaka till minnena och även tillbaka till Gotland. 
Och vi får följa den lilla Elin och allt som hände innan hon rymde från ön. 
Varför har inte hennes mamma ringt under alla dessa år? Hon måste ju verkligen hata sin dotter som startade elden där, en gång för över 30 år sedan…

Jag kan förstå varför hon skapat sig en ’ny’ bakgrund och att hon försökt förtränga det hon gått igenom. Tragiskt att det tar så många år innan hon får reda på att det inte alls är som hon trott…


Mmm. Jag grät en skvätt. Bok från Månpocket /bokförlaget Forum.
ISBN 9789175039565