Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris

Författaren träffade Lale Sokolov 2003 och hon fick berätta hans historia. En fin, kärleksfull och hemsk berättelse om hans tid i Auschwitz-Birkenau.

Dit kom han en aprildag 1942. Han beordras att tatuera in numren på de fångar som ska få leva, arbeta istället för att dödas direkt. Han utför sin uppgift som han måste. En dag står en vacker kvinna framför honom. Gita. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att både han och Gita överlever lägret.

Som tatuerare får han vissa privilegier, något som han utnyttjar till fullo. Han smugglar in bl.a. mat via lokala hantverkare och betalar med smycken och ädelstenar som andra har smugglat till honom från alla fångarnas medhavda väskor och kläder. En dag kommer tyskarna på vad han gör. Det är inte alls bra.

I boken får vi höra om hans liv i lägret. Vilka han mötte- Officerare, soldater, zigenare, ryssar, polacker, judar… Berättelsen är målande och levande (dumt ordval för ett dödsläger)

Vi får följa hans kamp för överlevnad. Hur jan tillslut blev fri, för att hamna hos ryssarna, och hur han åter tog sig hem till Slovenien. Framförallt är det en kärlekshistoria. En sann historia och kärleken mellan Lale och Gita.

Boken kommer från Bokförlaget Nona.
ISBN 9789188107763