Allt jag har fått lära mig av Tara Westover

Hon vet inte riktigt när hon fyller år. I september nångång. Det blev aldrig registrerat.. 
Hon bor vid ett berg i Idaho med sina föräldrar och 7 syskon. De är radikala, konservativa mormoner och står utanför samhället. Hon hjälper sin mamma att koka örter och sin pappa att köra skrot. 
Pappan berättat om världen utanför, om allt som är fel och hur mycket Illuminati styr. Men inte över dem. De klarar sig själva. Storebror Shaw är mycket våldsam mot de flesta, men föräldrarna blundar. ”Det som händer sker för att Gud vill” är devisen de lever efter. 
Att hon får ett stålrör genom benet. Att ena brodern börjar brinna. Allt sköter de om hemma. Vardagen är brutal. 

När hon är 17 år börjar hon skolan. Första året är så jobbigt. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen eller Martin Luther King. Eller en hel massa annat som alla andra vet. När hon lär sig hantera skolböcker och föreläsningar och sånt så händer något. Ju mer hon lär sig desto mer vill hon veta! Hon får stipendier och skriver essäer. Hon skriver och skriver och den obildade flickan hamnar på Cambridge. Hon doktorerar! 

Men hon kämpar fortfarande med skammen och minnet av sin uppväxt. Mot sina föräldrar och syskon. Mot vad hon varit med om och förträngt. 

Och ja. Det ÄR en riktig berättelse. Hon skriver om sitt liv, sin väg och sin uppväxt. Ganska ofattbart. Det handlar ju om nutid. Idag! Hon är bara 32 år gammal… Galet!

Bok av Natur och Kultur.
ISBN 9789127150898