Ett jävla solsken av Fredrika Bremmer

En stark biografi om Ester Blenda Nordström, en av de första kvinnliga journalisterna som jobbade med undersökande journalistik långt innan det var ett begrepp. Hon tog jobb på en bondgård i Sörmland under falsk identitet och skrev en samling brännande artiklar om de dåliga förhållanden som rådde för pigorna.

Hon levde med samerna som nomadlärarinna en period. Hon uppmärksammade deras levnadsförhållanden och gör ett stort avtryck i rasbiologins verksamhet. Hennes reportage om skolan och dess undermåliga undervisning blir en regeringsfråga.

Hon for rakt in i finska medborgarkriget där hon gjorde en enormt stor insats genom stt hennes artiklar och ögonvittnesskildringar samlade pengar från svenska folket till sina grannar i öst. Det räddade mängder av människor från svältdöden.

Hon åkte i tredjeklass med emigranter till Amerika och tog först tjänst i Minneapolis och luffade sig sedan vidare till Salt Lake City.

Hon gifte sig för att få en plats på expeditionen till Sibirien.

Det är ett gediget jobb författaren har företagit sig, att gå igenom alla brev, dagböcker, tidningsartiklar och annat till/från av och om Ester. Snyggt sammanvävt till en intressant och fartfylld historia om en kvinna som vägrade hållas tillbaka av det patriarkala samhälle som rådde i Sverige under 1900talets början.


Bok från Bokförlaget Forum
ISBN 9789176518403