Stjärnan från Nord av D.B John

Jenna är professor vid Fakulteten för internationella intressen vid Georgetown universitet och har en märklig mix i blodet. Hon är född och uppväxt i USA, av en koreansk mor och afrikansk far.. Hon hade en tvillingsyster, som försvann när de var 18 år. Jenna blir uppsökt och rekryterad av en CIA-agent, och vi får följa hennes träning och när hon följer med som, i första hand, tolk vid möten med Nordkorea..

Cho har en hög ställning inom staben i nordkorea. Han ingår i den delegation som åker till USA för att förhandla kring bla sanktioner. En dag upptäcker han att han kanske härstammar från förrädare mot regimen. En hemlighet som innebär säker död om den upptäcks, inte bara för honom.

Fru Moon är en fattig bonde, utan mark, som en dag hittar en förbjuden ballong i skogen med en hjälpsändning från Sydkorea. Med innehållet i den startar hon, via svarta marknaden, upp en lukrativ restaurangverksamhet vid järnvägsstationen. Hon får stor makt över byfolket, och respekt hos lokala vakterna.

Det är tre individuellt starka historier, kampen mot det förflutna, mot hemligheter och med en egen styrka och vilja. Berättelserna varvas och bygger upp en mycket stark historia. Intensiv, skrämmande och verklig. Om Nordkoreas raketuppskjutningar. Om fångläger. Om rädsla och statuerande av exempel.

Boken har en grund i hans egna resor till Nordkorea och sanna historier som flera olika avhoppare berättat, men blandas här till fiktion. Varifrån uppgifterna kommer, står i slutet av boken. Läs dem sist.


Boken kommer från Bokförlaget Polaris
ISBN 9789188647702