Happy Fat av Sofie Hagen

Sofie är stå-upp komiker från Danmark och hon berättar om sin uppväxt som ett tjockt barn, som tjock tonåring och sedan en tjock vuxen. Hur hon bantar och misslyckas med det. Hon berättar om händelser där hon själv hamnat i besvärliga situationer. Som när hon fastnar på en toalett. Eller när hon inte fick flyga hem från Australien, för hon var för tjock.
Boken handlar framförallt om hur hon gjorde sig fri från fettfobi och allt fetthat i sin vardag och började acceptera sig själv som hon ser ut, i en värld där man inte ’ska’ vara stor. Samhället är enormt fördomsfullt och diskriminerande mot feta personer. Man behöver inte ens vara sådär jättestor för att mötas av det där…

I boken intervjuar hon olika människor som själva möts av det diskriminerande i att vara tjock. Och av andra anledningar. Det är en del praktiska tips och tankar att ta till sig .

Det är en intressant bok. Den är självutlämnade och ett inlägg i en viktig debatt om hur man tar plats i en värld som inte vill att man syns. Att Sofie är komiker genomsyrar hela boken. Jag gillar alla hennes fotnoter.

Som barnen sa när de var små – Mamma, du inte är överviktig – Du är jätteviktig! <3


Boken kommer från Harper Collins
ISBN 9789150728927

Här kan du se hennes TEDtalk..