Blodsband av Edvard Fenvik

Muckarresan från lumpen är ett fylleslag på en finlandsfärja. De fyra kompisarna som hängt ihop jämt är en märklig skara. En blir dyngrak. En får napp. De två andra killarna blir inte så lite irriterade över att behöva avsluta utan ”dopp”. Istället avslutar de kvällen med en vidrig våldtäkt när de kommer ner till hytten. Det är ingen som vet, utan bara 4 av de fem som var i hytten, och vi!

25 år senare är de båda männen (som utförde våldtäkten) fortfarande bästa vänner. Staffan är advokat, Elias revisor. Båda lever i Stockholms toppskikt.
När Staffan hittas död med blodiga och avskurna intimare delar så får det en hel del uppmärksamhet i media. Några dagar senare hittar de en annan man, Leif, på samma sätt. Men Leif är brokonstruktör och deltids-far till två tonåringar. Finns det någon koppling mellan morden?

Poliserna hittar tillslut att Elias är kopplingen och utser honom som skäligen misstänkt.
Men hur? Och varför?? Och hur kan en man utsätta en annan man för så brutalt lemlästande?

Oscar och Sacha jobbar intensivt med fallet som tillslut får sin lösning, som är logisk, men svårfunnen.

Det är en bra bok, men jag tycker att den är rätt rörig. Det är så mycket detaljer, om allt och ett väldigt stort persongalleri både bland offer och poliser. Det gör den till en ganska platt historia. Författaren har bra koll på förfarandet i utredningar och jag får känslan att han vill visa upp sin kunskap, lika mycket som han vill skriva en bra bok.

Boken växlar mellan nutidens mordutredning och ett barns berättelse under uppväxten.
Här hade jag önskat en markering mellan de båda berättelserna under tidens gång. Men det är en bra sidoberättelse som vävs in tillsammans med polisernas utredning på ett bra sätt.

Det är en bra bok och det finns stora förutsättningar till att kan bli bättre!


Utgiven hos Lind & co
ISBN 9789178615506