De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg

Journalisten Jenny Nordberg har spenderat många år i Afganistan för att skildra kvinnornas liv och i boken fokuserar hon på det som kallas Bacha Posh. Det är flickor (och kvinnor) som klär sig och lever som pojkar. Kvinnor har i sig inget värde, utan är bara värd det som familjen får när hon gifts bort. Och den dagen hon föder en son.

Efter att den tredje, fjärde flickan föds, så blir ofta föräldrarna desperata och klär och uppfostrar barnet som en pojke. Av flera olika skäl. Det är en stor skam för en kvinna att inte lyckas föda en son, så genom att låta flickan växa upp som pojke, en Bacha Posh, så räddas familjens heder. Dessutom får flickor och kvinnor får inte gå utomhus utan en manlig följeslagare och möjligheterna för en kvinna att studera eller arbeta är hårt begränsade.  
Så håret snaggas, de får pojknamn och de presenteras för omgivningen som familjens söner. Flickan får den rörelsefrihet och status som bara pojkar får. De får vistas utomhus, idrotta och klättra i träd. Flickorna sitter inomhus, ser på TV och drömmer om romantik.

Det är en bok som är trovärdig och närgången med någon intervjuer med kvinnor som berättar om varför de valt att göra om sina flickor till pojkar. Och med flickor som har levt och vissa som fortfarande lever som Bacha posh. Könssegregationen diskuteras ingående med frågor om kön och identitet. Hur dessa flickor långt upp i tonåren fortfarande kallas ”han”. 
De flesta Bacha posh måste av naturliga skäl återgå till att vara flickor i puberteten. Det är inte alltid flickornas egna val. Att ge upp den frihet det innebär att vara pojke gör att det är ganska svårt att anpassa sig till de restriktioner som kvinnorna har. En del väljer därför att fortsätta vara män och utvecklar manliga drag som mörk röst, och rör sig, talar och beter sig som män.

En intressant bok om ett intressant ämne. Det är inte någon lättsam underhållning, emellanåt blir den ganska obehaglig. Så som verkligheten gärna blir, men en spännande inblick i ett fascinerande fenomen som dessa pojkflickor är. Och det blir tydligt att det är männen som måste ändra sin inställning, för att det ska bli en förändring för att kvinnorna ska få rättigheter och möjligheter. 


Boken är utgiven av Månpocket
ISBN 9789175034546