Det är nåt som inte stämmer av Augusten Burroughs

Det här var en svår bok. Underhållande och bitvis tragisk. Insikten om att den är i stort sätt en livsberättelse egenupplevd av författaren gör den hemsk! Anledningen till att det är en ’bok’ och inte ’memoarer’ har tydligen med skadestånd att göra.

Vi träffar Augusten i 10 års åldern. En udda liten kille med en psykiskt labil mamma. En stor del av boken utspelar sig hos familjen Finch, den dårdoktor som medicinerar modern under åren. När Augusten är 13 skriver mamman över förmyndarskapet på honom på doktorn. Och sen ballar allting ur. Osunda kärleksrelationer, div psykotiska infall, oförmåga att vara städad. Ständigt medicinerand och jag vet inte vad. Den ena historien är verkligen galnare än den andra. Och boken tar slut när han är runt 18. Och har förmågan att bryta och flytta ifrån familjen.

Jag var tvungen att googla – Idag verkar Augusten klara sig bra. Denna boken, hans första, är filmatiserad (Running with sissors) och han har skrivit många fler böcker.. Det är ändå lite skönt att veta.