Manglade dukar och vikta servetter – Ewa Klingberg

När Henrik gav sig av så blev Felica själv med det gamla hyreshuset i Huskvarna de ägde tillsammans. Hur vet hon inte riktigt, hon bara lät bli att skriva på pappren och det bestämdes att Henrik skulle ta allt lösöre istället. Så nu sitter hon här i sin stora sekelskiftslägenhet, som är alldeles alldeles tom. Och ett par lägenheter till, med hyresgäster och affärs lokaler.

Hon har en tendens till att påbörja saker och har svårt att backa ur när hon inser att hon inte riktigt har varken kunskap, ekonomi eller ork att genomföra det hon först tänkt högt om.

Därför åkte hon till Karlskrona för att titta på det där ståtliga möbelemanget hon redan ångrar att hon ringde på. Och det ledde till att antikhandlaren hon besökte sedan, på nåt sätt, tapetserar om och fyller hennes lägenhet med massor av dyra tapeter och fina möbler för en stor fotografering för ett amerikanskt livsstilsmagasin.. Vem som ska betala för det, har hon ingen aning om och hon vill inte riktigt fråga.. Och det är ju lite synd att den där handlaren som gör henne så knäsvag är gay…

Möblerna är gamla och bär en märklig historia som vi får följa i både nutid, när de flyttas in hos Felicia, och i dåtid. 1851 var Nanny som elvaåring blev piga i ett överklasshem i Karlskrona. Nanny får vi sedan följa när hon växer upp och hur hon sedan själv på omvägar blir möblernas ägarinna.

Och självklart binds tiden samman och det blir ett bra slut på boken.

Det är första delen i en svit om hittills fyra böcker vad jag kan se. Kallad Huskvarna-serien’.

Bok från Historiska media.
ISBN 9789175457260