Borta bäst av Sara Kadefors

Sylvia bor i sin bil, vid den lilla dungen på IKEAs parkering. Varje dag går hon in i butiken, dricker gratiskaffe och äter upp kvarlämnad mat i restaurangen. Ibland slumrar hon till i en bädd på sängavdelningen. Hon är elegant klädd och har ett vackert leende och ingen reagerar på hennes beteende.

För bara några månader sen levde hon ett vanligt liv, med vänner, familj, hus och jobb. Sen begick hon ett misstag och förlorade allt.

Nu ska hon bara överleva och hon kämpar för att behålla sin fina fasad.

Hon möter Lisbet, som hon genast antar är knarkare, prostituerad och inte alls som henne. Och plötsligt bor hon i Lisbets lägenhet. Bara för ett par dagar. Som blir lite längre än så.

Det är en helt ny värld som Sylvia möter.

En dag når hon gränsen och hon inser att hon inte längre kan fly. Hon försöker ta tagi sitt gamla liv och göra upp med det hon lämnat, gottgöra och betala för sitt misstag för att kunna fortsätta gå framåt.

***

Det är en bok som balanserar på livsval. Hur lite ett enda misstag kan stjälpa hela livet. Hur fasader och föreställningar om andra männsikor kan komma till skam och vad som egentligen är viktigt här i livet. Den första halvan funderade jag över om jag verkligen skulle läsa klart, men eftersom jag har svårt att lämna en historia utan att veta hur det gick så läste jag klart. Det var bra, för allt fick sin förklaring till slut.

Bok från Pocketförlaget.
ISBN 9789186369446