Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEAskåp av Romain Puertolas

Faktisk var det titeln – bara- som gjorde att jag köpte denna boken. Den är ju helt underbar!

38åriga Pugalendhi Kushanu Patel är fakir till yrket, men en falsk sådan. Han har lurat hela byn att samla ihop pengar så att han kan åka till IKEA och köpa den nya spiksängen Svelvikspik. Den billigaste biljetten gick till Paris så dit åkte han.
Han lurade taxichauffören med en ensidig sedel och ett enkelt gummiband, så han kunde behålla ’pengarna’. (Taxichaffisen återknyter kontakten i senare delen av boken. )
Pugalendhi lurade den undersköna Marie att bjuda honom på mat och han gömde sig kvar i varuhuset över natten. Han hade inte råd med ett hotell.

Omständigheter gjorde att han blev inlåst i ett skåp, fraktad i lastbil till England där han blev betraktad som illegal invandrade. Och sattes på ett plan till Spanien (!) Han tog en väska till Italien och en luftballong till Libyen…
Fantastiskt ordvrängeri och bitvis hysteriskt rolig. Krockarna mellan den Indiska landsbygden och Västvärldens mer teknologiska samhälle är uppenbara.

Om hur man som falskmyntare och magiker/fakir kan komma långt, men när kärleken slår till och omständigheterna kräver att man står upp för sig och inte längre bara luras. Vad händer då?

Kanske blir det en spännande bok tillslut…


Bok från Wahlström & Widstrand
ISBN 9789146225737