Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg

Den tredje delen i Huskvarna serien. De som hade huvudroller i tidigare böckerna är med som aktiva deltagare även i denna. 🙂

Vi får följa Marika, 40+, som har levt hela sitt vuxna liv som reseledare. Nu är hon ’för gammal’ och blir erbjuden en skrivbordstjänst på kontoret i London. I panik tackar hon nej och hamnar i Huskvarna, sin barndomsstad.
Att Marika har en del ouppklarat med släkten är tydligt och att hon funderar över sin dotter Emelie, som hon inte ens sett på sju år! Hon får ett tillfälligt jobb som innevaktmästare i kyrkan och dagarna går. Och så plötsligt kommer Emelie till henne och det rör upp en hel massa gamla känslor. Och vem är egentligen Aaron som är på genomresa? Han är lite väl hemlig av sig. Varför är han på långvandring?

I den historiska delen, som i denna boken nästan är huvudberättelsen, möter vi Karolina i Eksjö i slutet av 1800talet.
Hennes pappa som drev vaxblekaregården har dött och hon och hennes syster Maja är för unga att driva företag. Deras mor är rullstolsbunden. Karolina gör vad hon kan för att hålla sin mor och syster från fattighuset och de börjar driva (illegal) restaurang i huset. Det går bra för affärerna.

Turerna är många och vi får följa Karolinas öde när hon gifter sig och sedan får barn. Hur hennes man tar sig sina ’rättigheter’ i äktenskapet och hur fogden Hans Krona håller ögonen på dem. Han värnar om Karolina och vill hjälpa henne.

Ewa har återigen knutit samman dåtid och nutid, men denna gång på ett annat sätt än i de tidigare böckerna. Åh vad jag gillar hennes sätt att skriva!
Och Vaxblekaregården är ett värdshus i Eksjö. Det tycker jag är lite kul.


Bok från Historiska media
ISBN 9789175457123