Dr Bagges anagram av Ida Jessen

Denna bok är en spegelbok till ”En ny tid” som jag skrev om förra veckan.

Här får vi följa doktorns tankar om livet som varit. Det började som en förfrågan från Danska läkarförbundet som ville ha hans läkarminnen samlade i en bok.

Han skrev, om än motvilligt, sina tankar om sin fagra hustru, om tiden som enda barn till apotekaren och dess hustru och om läkarlivet. Han återkommer ofta till nutid (hehe, tidigt 1900tal) och sin egen sjukdom som han dolde väl, för att hans hustru skulle slippa. Han drog sig undan istället för att visa sig svag.

Det är en rak skildring om livet. Språket är hårt och kargt. Man anar en undertryckt längtan till sin hustru, men som en rationell man utan starka känslor så händer det inte så mycket. Gång på gång skriver han avskedsbrev som hon ska få efter han dött, men han kastar dem alla. Det finns inte ord som är bra nog. Vissa händelser förekommer i båda böckerna, men i olika betydelsegrad och storlek.

Att två människor kan se så olika på sitt äktenskap och ha så olika tankar om deras gemensamma liv! Det var intressant att läsa dem såhär efter varann.
Mycket spännande!


Bok från Historiska media
ISBN 9789175459547