Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Roy och Celestial är unga, nygifta och bor i Atlanta. Han är en ung affärsman, hon en lovande konstnär. De är tillsammans sinnebilden av den amerikanska drömmen och den nya svarta södern. När de åker ner till Eloe föra att hälsa på hans föräldrar så blir Roy anklagad, dömd och fängslad till 12 år, för en våldtäkt han inte begått. När han efter fem år släpps ut går det inte riktigt att ta vid där de var senast. Kärleken är inte lika självklar och även om Roys liv har stått still, så har inte Celestials gjort det.

Den första delen är händelsen på hotellet, rättegången och den brevväxling som sker mellan de två makarna. Hur livet kring dem förändras och hur de båda hanterar den påtvingade separationen.

Den andra delen, från när Roy blir frisläppt, är kapitelindelat mellan Celestial, Roy och Andre. Andre är barndomskamrat med Celectial och hon har alltid sett på honom som en bror, tills nu. Andre är även bästa vän med Roy sedan universitetstiden, så det är ett spännande triangeldrama som utspelar sig.

Tredje delen är en intensiv uppgörelse, upplösning och en välskriven avslutning.

Det är en bok fylld med rasism, klasstillhörighet, äktenskap, otrohet, vänskap och lojalitet. Den går nog att diskutera i oändlighet, men jag hade svårt att läsa den. Det är en fin berättelse med vackert språk, så den var lätt att läsa, men jag hade svårt att öppna den och läsa vidare! Det kan bero på att jag inte tycker om orättvisan i att han blev dömd för att han var svart. Och otroheten, (om det nu egentligen var det!) Det är en tung bok. Men fantastisk!


Boken är från Forum förlag
ISBN 9789137153742