Swedavien av Johanna Juneke

För tio år sedan, över en natt, startade revolution E. Sverige omvandlades till Swedavien, en elektroniskt övervakad verklighet. Alla är uppkopplade till samma nätverk och de lever på nåt sätt parallellt tillsamans i en elektronisk verklighet. Det ingen vet är att det en samling företagsledare som ligger bakom och styr allt.

Nu, under det som en gång var Kista, Stockholm, lever en gruppering av människor som lyckades hålla sig undan digitaliseringen och är fortfarande männsikor, med känslor och egna tankar. Den stora deceniumuppgraderingen av Revolution E är på gång och de planerar att få den att misslyckas.

Liona lever i den uppkopplade verkligheten, men hon funderar mycket över de minnen hon har av det som var förut, innan allt blev elektroniskt. En dag blir hon inblandad i en olycka och när Martinus från motståndsrörelsen räddar henne och tar henne till Grottan, hittar hon en helt ny mening med livet. Ska motståndsrörelsen, med Lionas hjälp, klara att omkullkasta deb elektroniska verkligheten? Och vem är det som skapat den? Varför? Och framförallt hur kunde vi tillåta det att ske?

En bra men dyster framtidbild om ett Sverige i digitalisering, som är svår att sluta läsa..

Medan jag läser boken, kommer filmer som The Matrix och Johnny Mnemonic upp i mina tankar. Det finns många likheter. Boken beskrivs som ”dystopisk thriller om en framtid som kanske inte är så avlägsen som vi tror” och ja, vi är nog påväg ditåt även om det kanske inte kommer gå riktigt såhär långt..


Stort tack till författaren Johanna Juneke som skickade boken (som E-bok) till mig.
ISBN 9789177732853