De minst väntade av Angelica Victorin

Detta är månadsboken i den underbara facebookgruppen Feelgoodfredag så den passade jag på att läsa idag, när inget annat stod på schemat. (E-bok är smidigt)

Året är 1917 och prästdottern Agnes, är utbildad lärarinna som av omständigheter framförallt förbjuden kärlek och lång konvalescens efter tuberkulos idag arbetar som guvernant i en doktorsfamilj. När de är i sommarhuset på Öland och societeten i Borgholm ställs hennes liv ännu en gång på ända.

Den fagra Elise, dotter till en annan familj, och hennes svensk- amerikanske kusin, predikanten Nathanael, blir Agnes nära nära vänner.
I skuggan under första världskriget så kämpar även stadskyrkan mot missionsförbunden en slags klasskamp, som är en stor del av bokens handling.

Det är en bok om familjehemligheter, tro, tvivel och kärlek. Både den förbjudna, den innerliga och den vänskapliga. En varm bok med fina, detaljrika miljöskildringar och bra samhällsskildring. Jag känner igen mitt Öland. Läste att det ska bli en triologi, ser fram emot och läsa vidare.


Boken är från Semnos förlag
ISBN 9789188771407