Bergens stjärnor av Jojo Moyes

I början av 1930talet lever Alice ett ganska stilla liv hemma hos sina föräldrar i England. En dag kommer amerikanen Bennett och hans far och Alice ser en möjlighet till äventyr när Bennett friar. Hon följde med honom till Kentucky och inget blir alls som hon tänkt. Hon är om möjligt än mer instängd än hon var hos sina föräldrar.
En dag när staden vill ha frivilliga för att starta uppsökande biblioteksverksamhet, på Elenor Roosevelts uppmaning, så anmäler hon sig.

Hennes chef Margery är allt som Alice inte är; frispråkig, stark och självständig.
Vi får följa med de fem beridna bibliotekarierna på deras stora, så småningom vida omtalade, och inte alltid av männen uppskattade verksamhet.
De besöker de ensliga husen i bergen alla vindlingar och möter ensamma människor, familjer, giftormar, hot, hat, vänskap, kärlek och genomför ett väldigt viktigt jobb! De för inte bara ut recept och skönlitterära böcker utan även ’hemliga böcker’ om sex och framförallt information kring de farliga kolgruvorna.
När Alice svärfar, en man av den gamla sorten, bestämmer sig för att det är nog med starka kvinnor så blir han deras största hot. Och när en ensam, våldsam man uppe i bergen blir skjuten, är det Margery som utpekas som skyldig.

Boken är skönlitterär, men på en grund av väl dokumenterade inslag. Biblioteksverksamheten fanns på riktigt under 1935-1943.


Bok från Printz publishing
ISBN 9789177711933