Paris försvunna döttrar av Pam Jenoff

1946 i New York så märks det av att det har varit krig i Europa.

Grace som förlorat sin man i en olycka redan innan han åkte iväg till kriget, jäktar fram genom staden till sitt jobb på byrån som hjälper emigranter att hitta släktingar eller någon annan anledning att få stanna kvar i Amerika. Hon snubblar över en resväska och i den hittar hon foton på 12 flickor i uniform. Vilka är dessa flickor?

1943 i London jobbar Eleanor direkt under chefen för avdelningen SOE, special operations executive, de som skickar folk till Frankrike för att på plats sabotera för tyskarna och hjälpa motståndsrörelsen. Hon drar igång en avdelning med kvinnliga agenter, för att de ska kunna jobba mer effektivt. Ingen tror på allvar att kvinnor kan klara sig mitt i kriget. Men det gör ju inte männen heller?

1944 i London möter vi Marie, en ensamstående mor som skickat sin dotter till landsbygden för att rädda henne undan bomberna. Hon blir rekryterad till Eleanors grupp under stort hemlighetsmakeri och blir så småningom skickad till Frankrike som radiooperatör. Där möter hon piloten Will och den operativa agenten Julian.

Det är ur dessa tre kvinnors olika vinklar vi möter fasorna som andra världskriget innebar. Intensiteten under krigets olika operationer och efterkrigstidens amerika.
Det är en otroligt intensiv bok som kommer göra sig fantastiskt som film, för jag har svårt att se att den inte kommer att filmatiseras.
En historiskt bok om krigets okända hjältinnor. Organisationen SOE, som saboterade för tyskarna i kriget är på riktigt och de hade en avdelning med kvinnor. En berättelse om krig, mod, kärlek, längtan och upprättelse.


Boken är utgiven av Harper Collins
ISBN 9789150944297