Doña Maria -Kvinnor i vitt av Cecilia Samartin

2003 genomför den kubanska regeringen en massarrestering på meningsmotståndare och över 75 personer greps. Deras anhöriga, fruar, mödrar, döttrar och systrar samlas och genomför en tyst marsch genom staden till söndagens mässa. De är klädda i vitt, med fotografier på de fängslade och blommor i famnen. Dessa tysta demonstrationståg pågår söndag efter söndag efter söndag.

Det är en av dessa familjer vi får följa.

Maria, som innan revolutionen bodde i en herrgård med familjen, lever nu ensam i ett av rummen i samma hus. Regimen tog över och gjorde om huset till ett lägenhetskomplex, som de aldrig har renoverat. Maria är en gammal dam, som inte riktigt vill ta in att något är fel i systemet. Om man bara är tyst och gör som man ska så blir allt bara bra.
Hennes nevö Ernesto, hennes allt, är läkare och hon lever i tron att han hjälper landet genom att åka på långresor med regeringens representanter. Egentligen är han gripen och dömd till över 20 års fängelse som dissident och det är inget trevligt ställe han är fört till. De politiska motståndarna lever under fruktansvärda förhållande.

Sylvia, hans fru, kämpar för att få honom frigiven, men också att få träffa honom. Hon och de andra kvinnorna som hålls ifrån sina män, samlas och går i det vita tåget varje söndag och får utstå både hot, slag och tjära. Trots att det är en fredlig och tyst demonstration, så möts dem av regimens hat.

Sophie är deras dotter och hon får inte studera vid universitetet, eftersom båda hennes föräldrar är oönskade medborgare. Hon möter Damien, en utbytesstudent från Spanien som är i Havanna för att studera arkitektonisk historia. Tycke uppstår och livet blir helt plötsligt så mycket mer komplicerat. För alla!

Det är en spännande berättelse om en verklighet som ägt rum. Fortfarande går de Vita kvinnorna sin vandring från torget till mässan på söndagarna. 2005 fick Kvinnor i vitt Sachorvpriset för tankefrihet av Europaparlamentet. Inte förrän 2013 fick någon av kvinnorna lämna landet för att ta emot priset.
Jag gillar att läsa böcker om verkliga händelser. Även om de flesta som är värda att berätta är ganska tragiska.


Boken kommer från Bazar förlag
ISBN 9789170285141