Pärlfiskaren av Karin Erlandsson

Miranda tillhör skogsfolket i norr, men ända sen hon var liten har hon tillsammans med sin pappa varje sommar tagit sig till havet i söder för att fiska pärlor. Trots att en roshaj tog hennes ena arm för många år sedan är hon den bästa pärlfiskaren. När hennes pappa försvann så fortsatte hon besöka hamnen, där hon får hjälp av båtägaren Marko. Denna sommaren har han med sig Syrsa, som han lämnar till Miranda att lära upp. Mot Mirandas vilja. Även Syrsa förlorade sin arm till en roshaj när hon var liten och hon hittar pärlor där ingen annan gör, men hennes teknik är annorlunda.

Varje generation får ett upprop av drottningen att hitta Ögonstenen, den ultimata pärlan som inte lämnar något annat att längta efter. De som känner sig manade går helt upp i jakten och ingen kommer någonsin tillbaka. Nu när uppropet kommer är Miranda kallad. Hon tar med sig Sysra som skydd, för legenden säger att ett medföljande barn skyddar mot förbannelsen.

De ger sig iväg och stöter på Iberis, som är besatt av ögonstenen. Hon ställer till med trubbel och de två flickorna skiljs åt. Färden går inte åt det håll Miranda tänkt sig och vad är det egentligen som hon längtar efter?

Det är en fin berättelse med vackert språk. Om längtan, begär, vänskap och vad som egentligen är viktigt här i livet. Jag ser så fram emot att få läsa fortsättningen.
Detta är del ett i Legenden av Ögonstenen, det finns tre till.
Fågeltämjaren, Bergsklättraren och Segraren.
Det är en bok i genren 9-12 år, men den passar bra för alla som gillar en fantastisk berättelse.


Boken kommer från Schildts & Söderström ISBN 9789515246561
även Bonnier Carlsen har gett ut den, med ISBN 9789178037827