Stora och Lilla Sanningen av Hans Forsell

Var börjar och slutar en berättelse?

Det är frågan som följer David Flottare genom hela boken. Han är en bästsäljande novellförfattare som precis ska ge ut sin tredje bok. Den skrevs för länge sedan, men det är det ingen som vet. Att det inte är David som skrivit texterna är det inte heller någon som vet.
Boken spänner över tre dagar, och ett helt liv.
Förutom att följa med honom i ångesten över hemligheten och känslan av att alla vet om att han är en bluff under dessa tre dagarna, får vi följa med bakåt i tiden. När David var barn och spenderade somrarna i Sikhamn hos sin farfar. En sommar hade han med sig sina vänner Malin och Henrik. Den sommaren förändrar allt- på olika sätt.

Det tar många år innan David förstår hur. Det är också då han hittar novellerna som han av flera olika skäl kommer att ge ut som sina. Men frågan vem som har egentligen har skrivit dem är oklart.
Det refereras till novellerna som även återberättas. Det är märkliga berättelser som lämnar öppna slut och en hel del obehag. Jag kan förstå att böckerna som getts ut i hans namn har sålt bra.

Det är en helt fantastisk bok. Mer än en gång kom jag på mig själv att tänka att det är en snygg film jag läser. Berättelsens vindlingar fram och tillbaka genom åren, och nutid, är mjuka i övergångarna och känns helt naturliga. Varje kapitel inleds med en förklarande ingress och styckeindelningarna är en snygg hänvisning till titeln på boken.
Och var börjar och slutar en berättelse? Frågan som återkommer genom hela boken får många svar. Den handlar om just det; Livsval, vägval, detaljer och händelser som formar vår framtid.


Böckerna är utgivna av konstnären Hans Forsell själv och i en numrerad och signerad upplaga.