I Oxögat av Ida Andersson

Året är 1741 och i Dåvedshult, Ekeberga socken i Småland jobbar Sissel som piga men drömmer om en annan tillvaro. Även om gårdens mor är en vänlig själ, så är jobbet hårt.
Under midsommarnatten så vänslas hon med drängen Eskil, från en av granngårdarna.
På den tiden var det inte lagligt att ha intimt umgänge om man inte var gift. När det framkommer att Sissel är ’på det där’ viset, ställs de inför tinget för otukt och lönskaläge. De döms därtill till att gifta sig och att Sissel flyttar in hos honom i torpet han har.
Under denna tiden pågår ett bygge i området, det som senare skulle bli Kosta glasbruk.
Eftersom Eskil visar sig vara skicklig med timmer så jobbar han sig upp på bygget och blir inom ett år timmerman. Detta är inte till allas förnöjsamhet. Efter en dramatisk förlossning får de sitt barn och de lever sitt liv. Det är ett krävande liv som balanserar på den kristna tron och gammal folktro. Mellan böndernas rätt att avkräva dagsverken, glädjen att skapa eget och så det att leva i fattigdom. Mellan manligt och kvinnligt och ett samhälle i förändring.

De lever ett kärleksfullt förhållande och de kämpar för sin familj på olika sätt.

Boken är skriven på dialekt, det känns helt rätt att det är småländskt talspråk. En del gamla, konstiga ord, men det är enkelt att förstå betydelsen. (testa mig inte, jag är nöjd!) Och oxögat – det har en koppling till glasbruket.
En mycket fin bok, en tidsresa och en kärleksfull tillvaro att ta del av.


Boken kommer från Bokförlaget Polaris och är nominerad till
Årets bok 2020.
ISBN: 9789177951520