Dödslistan av Anna Jansson

Agnes är en tjej i 20 årsåldern som inte mår bra. Hennes mamma tycker att hon är lat och oduglig och tjatar rätt mycket på henne om det. (Mamman beskrivs som en omtänksam barnmorska, så jag blir rätt arg över att hon inte tar sig tid att se och lyssna på sin dotter)

Agnes jobbar hos Hans. Både i hans restaurang och när helst han vill det. Han utnyttjar henne sexuellt, både för egen del och ibland lånar han ut henne till sina bekanta. Det började när hon var tolv och han har hotat henne sedan dess. Han har ju filmer att visa på hur hon ”njuter”, så hon upplever att hon inte har något val än att stå ut och gå med på vad som helst. Det är destruktivt och leder till självskadebeteende och det enda hon vill är att någon ska se henne. Om än bara de äckel som tar henne.
Hon får ett tips om en hemlig facebookgrupp, Ullsaxen, en digital terapigrupp, där endast utsatta kvinnor får vara med. Där vågar hon för första gången berätta om vad som hänt. Strax därefter påträffas Hans död, naken och stympad, men en blodig ullsax bredvid.
Detta är bara det första offret av flera män som begått svår övergrepp mot unga kvinnor.

På flera sätt är kollegorna i Visbypolisen inblandade och de aktiva poliserna som får jobba med fallet blir allt färre, men de jobbar för fullt för att hitta mördaren.
Det blir lite grötigt och lite för nära inpå polisgruppen. Märkligt att alla känner alla, men ingen har sett något, lixom. Parallellt med spaningarna på Gotland pågår en ny rättegång kring våldtäkten av ena polisen, Jarita, där mannen blir friad. Det hade kanske varit bättre för honom att sitta fängslad?

Maria Wern har löst många brott i Visby genom åren, detta är den 21 boken på 20 år.
Det är som alltid lika välskrivet i både spänning och miljöskildringarna. Det är en otäck berättelse om unga kvinnors utsatthet och rättssamhällets stora brister. Det räcker sällan att kvinnorna berättar att de varit utsatta. Blåmärken, svullnader och brutna ben är inte alltid tillräckliga bevis.

En obehagligt bra bok som blev ruskigt aktuell här i veckan med det tillslaget som polisen gjorde i ”Operation Torsk” i Stockholm.
Är det inte dags att ge offren en plats i rättsrummet?


Boken kommer från Norstedts förlag
ISBN 9789113101415