Cilkas resa av Heather Morris

När Cilka Klein är sexton år skickas hon till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
Den obehagliga lägerchefen på Birkenau, Johann, väljer ut henne till sin älskarinna.
Detta gör att hon behandlas väl under omständigheterna och när befrielsen av lägret kommer, så straffas hon igen. Ryssarna dömer henne medhjälpare till tyskarna och hon skickas till Vorkuta, ett avlägset brutalt Gulagläger i Sibiren, där hon ska vara i 15 år.
Det är inte samma typ av läger som i Auschwitz, här får de behålla sina namn och smycka sina baracker i den mån de kan.

Hon möter en kvinnlig läkare som ser hennes medkänsla till de andra fångarna och Cilka får möjlighet att vårda de sjuka i lägret och sedan utbilda sig till sjuksköterska. Hon jobbar länge som akutsköterska och får ge sig ner till gruvorna för att rädda de som skadas när gångarna kollapsar.
I den hårda verklighet hon lever i så hittar hon en styrka hon inte visste att hon hade. Hon vågar lita på andra människor, andra fångar och får vänner och möter kärlek.

Lale och Gita som var huvudpersonerna i Tatueraren från Auschwitz förekommer även i denna boken, i Cilkas minnen. De var hennes vänner i det lägret.

Det är en ruskig bok. Det var en ruskig verklighet! Men en bra bok!
Jag är glad att det skrivs och berättas så mycket om vad det var som egentligen pågick där bakom staketen, för det är inte så många kvar som kan berätta. Och det är jätteviktigt att det inte glöms bort. Cilkas resa är inte bara en bok om kamp och lidande. Det är en berättelse om mod, verklighet, beslutsamhet, vänskap och kärlek.

Här kan du läsa min recension om Tatueraren från Auschwitz.


Boken är utgiven av Nona förlag.
ISBN 9789188901736