Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

Rebecka har flytt en trasig uppväxt och risig relation med sin mamma från Skåne till Stockholm, där hon numer bor med sin sambo Joar. När hennes mormor Anna blir sjuk och hamnar på sjukhus, så åker hon direkt ner till Skåne för att hjälpa till.
Hon tar sig an att städa och röja i mormors stuga och i ett gammalt bokskåp hittar hon en dagbok och en massa gamla brev från 1940 talet, när hennes mormor var ung. När hon läser texterna så kommer en berättelse från andra världskriget till liv.

Den unga Anna bor med sina föräldrar i Hillesgården, ett av de stora godsen söder om Helsingborg. Hon möter Luca, en vacker man som flytt från kriget i Italien. Hon blir hopplöst förälskad och det är inte utan komplikationer.
Han är med i motståndet och smugglar danska judar över sundet och Anna tvekar inte när han ber henne om hjälp. Den natten kommer att förändra deras liv för alltid.

Rebecka läser berättelser som mormor inte vill prata om samtidigt som hon renoverar på stugan. Till sin hjälp får hon grannen Arvid, även om det första intrycket var en vresig och otrevlig typ.
Vad är mormors sorg, som gömmer sig i breven?
Kommer hon komma till ro och få de svar hon så länge saknat?
Och vad ska Rebecka göra med sin relation med sin mamma?
Kan de tillsammans hitta svaren och bygga en ny grund att stå på, tillsammans?

En fin bok som visar på att tidigare generationers val och erfarenheter påverkar vardagen och de val som barn och barnbarn gör senare. Spännande!


Boken är utgiven av LB förlag
ISBN: 9789177992011