Ingen skulle få veta av Anna Kansell

Maria bor med sin syster tillsammans med sina båda föräldrar i ett utifrån sett vanligt hus, i en vanlig familj. Men vad som händer bakom stängda dörrar är det inte någon som vet.
Barnen får tidigt lära sig att mammas utbrott, ilska och följande tysthet är inget de ska prata om och det är endast de närmsta grannarna och familjen vet vad som pågår.

Hon beskriver rädslan att ta hem vänner, när hon aldrig vet vilket humör mamma är på. Att våga följa med kompisarna ut, fast hon vet att mamma kommer att bli arg.
Inga små barn borde behöva vakna mitt i natten av att mamma, hon som borde vara trygghet, står och skriker. Eller behöva bli utfrågad av polisen om vad som händer.
Alltid ligger lojaliteten hos den de vill skydda, den som inte mår bra och den som kanske inte behandlar dem så väl. Det är en ångestfylld resa med mammans ständiga hot om självmord vilande över familjen.

Det är inte bara fokus på det som var dåligt. Det finns många berättelser om en varm och omtänksam mamma, som i perioder mådde ganska bra.

På 70- och 80-talet var det väldigt tabu med psykisk ohälsa och det var en skam. Det är tur att det har förändrats, även om det fortfarande finns mycket att jobba med. Att det skrivs såna här böcker är ett stort steg i rätt riktning.
Det är en självutlämnande, naken och känslofylld autofiktiv bok.
Anna berättar hur det var att leva med en psykiskt sjuk mor ur ett barns perspektiv och hennes minnen kompletteras med journalanteckningar från moderns och dagbokstexter. Jag har svårt att ta till mig att barnen inte fick hjälp. Mamman var inlagd i flera omgångar och morföräldrarna och några andra hjälpte ofta till i hemmet. Men barnen fick ingen hjälp. Där brister mitt hjärta.

Jag skickar ett stort tack till Anna, och alla andra författare som vågar dela med sig av sina upplevelser till oss andra. För att lyfta problemet. För att visa att det finns och förhoppningsvis lyfta det stigma som ligger kring psykisk ohälsa. Och jag hoppas att barn i samma situation får hjälp idag.

Boken är utgiven hos Calidris förlag
ISBN:  9789188703170