Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Har du någon gång önskat att du kunde få leva ett helt annat liv?
Ja, alltså om du bara hade valt en annan linje på gymnasiet, tackat ja till den där dejten, eller jobbet. Eller vad hade hänt om jag hade fått/inte fått barn?? Det tror jag nog alla har gjort, vid något tillfälle….

Nora Seed fick möjlighet att göra just det- leva om sitt liv.
Hennes föräldrar är borta och hennes bittra bror vägrar prata med henne. När hon förlorar jobbet, sin pianoelev och dessutom säger grannen att han inte längre hjälp med att handla så känner hon sig ensam och övergiven. En kväll knackar det på dörren och där står en man och berättar att hennes katt har påkörd.  Livet för Nora är verkligen inte roligt just nu och eftersom ingen iallafall skulle sakna henne om hon dog, så hon tar en hel massa tabletter och hoppas få slippa vakna igen.

Istället hamnar hon i Midnattsbiblioteket där hon får möjligheten att prova på att leva ett annat av sina liv. På hylla efter hylla efter hylla är biblioteket fyllt med böcker av liv. Hennes liv. Det finns mängder av böcker, parallella liv hon kunnat leva om hon bara valt annorlunda vid något tillfälle. Hon kan bara välja! I biblioteket står tiden stilla. Det är alltid midnatt..
Hade hon blivit lyckligare om hon fortsatt simma och tog sig till OS? Eller om hon fortsatte sin rockstjärne-karriär med brorsan? Men att välja något annat förstås sina konsekvenser, det märker hon ganska snart.
Det är samma människor som kretsar kring henne i de olika livslinjerna, men på olika sätt. När hon hittar det liv som är det perfekta, det hon vill leva så kan hon stanna där. Men hur ska hon veta det? Att det är just det här livet som är det bästa, och inte nästa?  
I ett av liven möter hon Hugo som vet vad hon upplever, för han har fått samma möjlighet att välja nytt liv. Det blir en intressant diskussion kring kvantfysik.

Matt Haig har åter skrivit en fantastisk, filosofisk bok om livets mysterium. Inte konstigt att filmrättigheterna redan är sålda.


Boken är utgiven av Bokförlaget Polaris
ISBN: 9789177953517