Knutby av Jonas Bonnier

Berättelsen om filadelfiaförsamlingen i Knutby som någonstans tog allt lite för på riktigt och styrdes av pastor Helge Fossmo och Åsa Waldau startade 1997 och sekten blev massmedial 2004 när allt gick riktigt överstyr. Det blev en långkörare och är fortfarande aktuell, i press, tv och det har skrivits flera böcker om sekten och det som hände.  
Denna bok beskriver händelserna skönlitterärt och använder andra namn, men följer tidslinjen och händelserna rätt väl, som jag förstår det.

Sindre och Kristina Forsman och deras två barn som flyttade till Knutby där Sindre ska bli pastor i Filadelfiaförsamlingen. Församlingen är tight och uppbyggd på kärlek, vänskap och gemenskap. Kristina berättar ur sitt perspektiv om hur hon blev välkomnad, isolerad, ifrågasatt och sedan utstött innan hon tillslut dog.
Efter det skiftar berättandet mellan Sindre, Kristi Brud och Barnflickan och det börjar halta lite i storyn. Det är kanske för att jag läser den lättlästa versionen, men det är väldigt mycket sexuellt driv med religion och massmissbruk som förtecken.

Även om händelserna har berättats flera gånger så är det en obehaglig läsning. Det är lite fascinerande att läsa om hur enkelt det är att styra människor som vill bli styrda. Att lite nudging i vardagen i små steg, tillslut kan leda till att någon utför ett mord. Och tycker att det är helt rätt gjort! Det handlar om grov psykisk misshandel i massutförande.

Jag har läst denna i en lättläst version. Undrar du vad det innebär med lättläst, så har jag skrivit lite om det här.

Boken är utgiven av Bokförlaget Hedvig
ISBN: 9789179710088