Amy Snow av Tracy Rees

På den brittiska landsbygden i mitten av 1800talet är det stor skillnad på herrskap och tjänstefolk. I en snödriva på herrgårdens ägor hittar åttaåriga Aurelia Vennaway ett naket, övergivet spädbarn. Hon lindar in flickan i sin kappa och tar med barnet hem, till föräldrarnas förfäran. Aurelia övertalar dem att låta flickan stanna och döper henne till Amy Snow. Flickan växer upp bland tjänarna och är lika avskydd av föräldrarna som hon är älskad av Aurelia.

När Aurelia är 23 år så dör hon, efter en tids sjukdom, och Amy drivs ut ur herrgården med bara en enkel gåva i arv från sin vän. I hemlighet får hon även ett brev som skickar ut Amy på en skattjakt som sätter Amy på prov. Resan går till London, och vidare, i en tid där en kvinna kanske inte borde resa ensam. Hon möter vänner till Aurelia och får reda på mer och mer om hur hennes vän egentligen mådde den sista tiden i livet. Amy får fler och fler gåvor av Aurelia samtidigt som hon möter fina gentlemän, snobbiga damer, går på bal och spelar kort. Det är en helt ny värld! Och det tar sin tid att hitta fram genom den planlagda jakten på en skatt som visar sig vara en livsomvälvande upptäckt.  

Boken skildrar tidsepoken på ett fint sätt. Både skillnaderna mellan klass och klädmodet är detaljerat beskrivet. Även miljöer, personer och händelser är så fint återgivet så det känns som att vara där. Det är en bok om stark vänskap, hemligheter, kärlek och om att göra en resa för att hitta sig själv. Vem är egentligen Amy Snow? Spelar hennes ursprung någon roll egentligen?

Det kan bli en riktigt fin film. 


Boken är utgiven av Piratförlaget
ISBN 9789164206893