Hilma af Klint av Ylva Hillström och Karin Eklund

Kartor över osynligheten

Vet du vem Hilma af Klint var? Hon levde 1862-1944, under en tid där flickor och kvinnor inte får ta plats. Men Hilma går sin egen väg och hittar sin väg i måleriet. Hennes intresse för andlighet och det mystiska ledde till att hon ofta målade sådant hon drömt eller upplevt och hon blev en pionjär inom den abstrakta konsten. Även om hon inte erkändes, eftersom hon var kvinna.  Vi får följa med i hennes liv från barndom till hennes död och faktiskt därefter. När hon dog testamenterades 1200 konstverk och ca 150 anteckningsböcker till sin brorson Erik, med en uppmaning att de inte skulle visas upp förrän tidigast 20 år efter hennes död.

Boken presenterar hennes artistiska uppvaknande och utveckling och även hur världen utvecklas runt omkring henne. Många av de stora uppfinnarna nämns; Bell, Morse, Hertz, Röntgen, Einstein och fler därtill.

Det är en intressant bok med ett tillgängligt språk och fantastiska illustrationer som tillsammans berättar en stor konstnärs liv och gärning. Dessutom finns flera av Hilmas tavlor fotograferade och med som inlagor i boken.

En fantastisk konstbilderbok som lyfter intresset av att ta del av konsten, för alla åldrar. Jag önskar att jag får möjlighet att besöka utställningen på Moderna museet. Så läckra tavlor!


Utgiven av Alfabeta bokförlag
ISBN:9789150121117