Anne på Grönkulla av LM Montgomery

Boken gavs ut i början av 1900 talet och jag har läst den flera gånger och sett ett par olika filmatiseringar. Nu fick jag möjlighet att läsa om den igen eftersom den ingår i litteraturlistan på kursen jag läser just nu.

Matthew och hans syster Marilla har blivit till åren och de behöver hjälp på gården.  Det är ett väl övervägt beslut att ta hem en pojke i elvaårsåldern från ett barnhem.

När de istället kommer en rödhårig jänta, full av fräknar, fantasi och drömmar så vet de först inte vad de ska göra. Trots missförståndet så får Anne stanna kvar på gården och det ger henne ett liv hon aldrig ens vågat dagdrömma om. Matthew och Marilla kommer efterhand inse att det inte är enkelt att uppfostra en elvaårig flicka som vuxit upp utan föräldrar. Och som pratar konstant.
Det händer mer än en gång att hon får be de fina damerna i området om ursäkt, när hon pratar från hjärtat utan att tänka efter före. Det är mycket underhållande.

Boken följer Anne under tonåren, tills hon börjar lärarseminariet när hon är 16 år. Att hon ska bli lärarinna är något självklart eftersom hon vill klara sig själv, utan att vara beroende och underställd en man.

En klassisk flickbok, med alla sedelärande pekpinnar som följer i genren, men den håller än idag. Jag kommer på mig själv med att le när jag läser. Anne är sprudlande, bubblande och drömmande och boken har så vackert målat språk. Det är fint att få följa en obemedlad barnhemsunges vardagsliv, som genom hennes ögon har utvecklats till en saga och ett paradis.


Jag har läst en gammal lånebok från bibblan, utgiven av Norstedts
Den senaste utgåvan är utgiven av Lind& Co
ISBN: 9789177790242