Molly tyst som en mus av Anna Alemo

Molly är en blyg tioåring som har flyttat från Dalarna till Skåne med sin mamma, pappa och lillasyster Moa. Hon tycker inte om att ha flyttat. Det är svårt i skolan och att hitta nya kompisar. Hon längtar tillbaka till sin gamla skola och sin bästis, samtidigt som hon är lite avundsjuk på lillasyster som inte har några problem med att hitta sin plats i det nya. Inte blir det bättre av att mamman, som säljer kläder via webshop, lägger ut en bild på henne på nätet, som klassen skrattar åt.

Det enda som skulle göra Molly glad är en hund. Men istället för en söt liten hundvalp hon sett fram emot får de ta hand om Alice, som är en trött gammal hund.
Hon vågar inte prata i klassen och vet inte hur hon ska få kompisar. De övar inför klassens julavslutning och alla ska sjunga eller läsa en dikt på scen. Molly är jättenervös, har ont i magen och får inte fram ett ord. Hur ska det gå när det där det är dags? Fröken menar bara väl med att ge plats för att alla ska få synas, och Molly får hjälp från oväntat håll.

När den snälla granntantens ytterdörr står på glänt så smyger Molly in för att se vad som hänt. Kan man vara jätteblyg och jättemodig på samma gång?

Det är en fin, välskriven och trovärdig berättelse om ett barns rädsla att inte passa in eller få vara med. Så viktigt att lyfta fram blygsamhet, men inte som undergiven utan modig.
Och så viktigt att lärarna SER alla barn, inte bara genom att ge dem talutrymme, utan även ser de som inte vill stå upp och tala inför andra. Alla vill ju inte synas. Alla kan inte prata framför en publik. Själv kräktes jag, varje gång. ända upp på gymnasiet.


Boken är utgiven av Idus förlag
ISBN: 9789189147935