Giftmakerskan Sarah Penner

Caroline åker till London för att fira sin tioåriga bröllopsdag. Men eftersom det bara några dagar innan resan framkom att hennes man är otrogen, åker hon ensam. När hon sitter där ensam på en pub möter hon Alf, en man som bjuder henne att följa med på mudlarking utmed Themsens flodbotten. Där hittar hon, mot alla odds, en liten glasflaska som fascinerar henne och medan hon försöker hantera sin makes svek så fokuserar hon på att hitta flaskans ursprung.
En liten etsning av en björn i glaset ger en ledtråd och tillsammans med Gaynor, som hon möter på kartavdelningen på British Library, gräver hon i arkiven efter det förflutna och bit för bit läggs pusslet från historien.

Nella driver ett litet udda apotek på en bakgata i London under 1700-talets sista år. Hon hjälper i största hemlighet kvinnor att giftmörda sina män som behandlar dem illa. Det finns bara två regler. Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste bokföras i apotekets liggare. 
En dag står tolvåriga Eliza utanför Nellas port, ditskickad av sin husmor, väl medveten om vad som ska göras och tvekar inte inför det. Ett par dagar senare står Eliza åter utanför apoteket, tvärsäker på att hon är hemsökt av sin husmors nu döda make. Hon vill stanna hos Nella och gå i lära och hon lär sig snabbt. Snart finner Nella att hon trivs i flickans sällskap, även om hon inte tycker att det är ett kunnande för en liten flicka.

Jag tycker om att nutid och dåtid vävs samman genom de tre kvinnornas berättelser som varvas i olika kapitel boken igenom. Tre starka, självständiga kvinnor som trots åldersskillnad och helt olika livssituationer har samma problem att möta.
Beskrivningarna av både miljö, karaktärer och relationer skildras med äkthet och djup. Boken är genomtänkt och välskriven och de växlande kapitlen ger ett flöde och driv till att läsa vidare.

Det är en stark debutbok av Sarah och jag hoppas att hon låter Caroline kommer tillbaka i en ny bok med ett nytt historiskt mysterium. Jag gillar den genren. 


Boken är utgiven av Harper Collins
ISBN: 9789150963441


Ett svar på ”Giftmakerskan Sarah Penner”

Kommentarer är stängda.