Rovhjärta av Ulrika Rolfsdotter

Annie kommer från Lockne i Ångermanland, men flyttade tidigt till Stockholm. Hon arbetar som socionom och brinner särskilt för våldsutsatta kvinnor, något hon själv har erfarenheter av. När hennes dementa mamma rymmer från boendet så behöver Annie återvända och det gör hon med blandade känslor. Under dagarna hon är i hembyn så försvinner hennes 17 åriga kusin och Annie blir ombedd att stanna ett par dagar till och hjälpa till att leta. 

Annie får ett vikariat på socialkontoret. Det gör att hon har möjlighet att, lite i hemlighet, höra sig för kring Saga och vad som kan ha hänt? Det är besök på skolan, samtal med tonåringar, våldsamma och egensinniga män. Misstankarna duggar tätt åt alla håll och alla minnen som Annie flydde från kommer sakta tillbaka. Finns det någon kvar hon kan lita på? 

Jag gillar att polisen inte tar över, utan det är Annies berättelse som är viktig. Hennes letande, människorna hon möter genom jobbet och minnena från hennes ungdom som hon måste hantera. Det blir en annan typ av spänningsroman när inte det blir en polisutredning av det. Som karaktärerna växer fram med varje kapitel blir det blir bara mer och mer intensivt spännande!

Miljöerna är väl beskriven med de glesa byarna, det mörka vattnet och den djupa skogen. Känslan av vackra vyer och förrädiska tjärnar är ständigt närvarande. Boken har en grund i de häxprocesser som en gång utspelade sig i Ångermanland, men som faktiskt pågår än idag. Kvinnor jagas, förnedras, våldtas, förföljs och förminskas över hela världen.
Annie bär ett ärr som ett fysiskt tecken på det hon utsattes för och det gör att hon aldrig kan få glömma. Varje dag hon ser sig i spegeln, ser hon det där ärret och vet varför hon lämnade Lockne, som hon nu måste återvända till.
Tänk vad ett rykte kan påverka en hel ort och framförallt en ensam flicka. 


Boken är utgiven av Bazar förlag
ISBN: 9789180060363