Frigörelsens tid av Hedvig Montgomery

– Föräldramagi  13–19 år

Detta är den femte och sista boken i serien Föräldramagi, denna gång med fokus på tonårstiden, 13-19 år. Boken är indelad i sju viktiga ämnen. Varje kapitel innehåller tänkbara scenarion som är typiska för åldern och tips om hur man bemöter dem och var det är värt att ta en strid. Tanken är att skapa och behålla en nära relation med barnet, även efter att det flyttat hemifrån. 

Boken är fylld med bra tankar om varför de där tonåringarna ibland beter sig aningen irrationellt (istället för som en önskar) Och framför allt tips om hur en själv ska tänka och bemöta för att orka. Det är både barn och föräldrar som upplever en tonårstid! 

Jag har fyra barn, även om de inte är så små längre. Den äldsta fyllde 25 i höstas. Och den minsta ska fylla 15 till hösten. (Själv blir jag tydligen 45, sägs det 🙄) Jag nu är inne på min fjärde tonåring, men det finns mycket i boken som förklarar en hel del. Och ibland lite klapp på axeln-känsla när jag faktiskt gör rätt, så som skrivs. Att få bekräftelse på att jag ibland gör saker rätt, men även hitta delarna där jag behöver tänka till och förändra mitt sätt att tänka och bemöta dem på. 

Det är ingen bok jag läste och la undan, utan den kommer jag återvända till lite då och då utefter det ämne som gäller hemma för tillfället. Jag tycker om upplägget med realistiska exempel, reaktioner och tips på hur man ska tänka och göra. Boken är skriven med värme, humor och utan pekpinnar. Språket är lättillgängligt och pedagogiskt. 


Boken är utgiven av Harper Collins
ISBN: 9789150963502