Midsommarblot av Ewa Klingberg

Journalisten Niklas är i 60-årsåldern och åker till Värnamo för att begrava sin pappa, Lokal-tidningsredaktör Tell. Till kyrkan kommer hans halvsyster Jill. Det förvånar för de har inte setts på över femtio år, då hon bara försvann en dag. Systern följer med till pappans hus, men stannar inte kvar där länge utan överlåter städandet och försäljningen av villan till Niklas. Det är så mycket han inte förstår kring varför hon försvann… 

I sin fars arbetsrum hittar han ett par gamla artiklar om ett mystiskt försvinnande från sextiotalet då en hästhandlare spårlöst försvann. Varför jobbade hans pappa med det? Niklas nyfikenhet är väckt och i som paus i husrensningen söker han information kring händelsen för så länge sen. Kan Niklas hitta ledtrådarna som hans pappa missat och lösa fallet?
Planen på att inte stanna så länge i Värnamo fallerar när hans vuxna dotter bestämmer sig för att flytta in i huset och samtidigt hjälpa honom att leta. En dag inser han att han inte längtar tillbaka till Stockholms tempo och krav, utan småstadslivets lunk passar honom rätt bra. Dessutom finns det spännande damer även här. 

Det är en mysig berättelse och deckare om livet i en småländsk småstad. Att tidsperspektivet växlar mellan dåtid och nutid gillar jag. Niklas är trivsam som huvudperson och jag gillar hans upptåg och tankegångar. Det är en bra blandning av relationer, humor, skrönor och hemligheter. Och lite historiskt vetande kring Asatro.

Både miljön och personerna är bra beskrivna och lätta att “se”. De båda tidslinjerna håller och det finns många tankar om hur det hänger ihop. På slutet knyter författaren ihop det bra.

Det är första delen i Ewas nya cozy-crime serie (eller feelgoodkrim?) – Värnamord.
Helt klart en läsvärd och underhållande bok och jag läser gärna nästa också när den kommer ut i slutet av oktober.
Med det sagt tycker jag nog att Huskvarnaserien är snäppet vassare. 


Utgiven av Historiska Media
ISBN: 9789177892427