Flykten från Björnön av Michael Wiander

Dexter Olssons äventyr 

Det här är den spännande fortsättningen på ’En hemlig värld’.
Dexter och apan Thomas rymmer från Björnön när de inser att de iallafall inte får hjälpa Morfar och de andra i motståndsrörelsen att besegra den onde Kostroff. Istället smiter de iväg själva i en ubåt, för att visa att de visst kan! 

På Kostroffs bas på Vulkanön försöker professor Ubu-Tutu massproducera osynlighetsbälten. Det går inte riktigt som varken han eller Kostroff önskar. 

Thomas saknar sina föräldrar och vill åka till Gabon. Dexter lovar att de ska åka dit, de ska bara göra en del annat på vägen. Dexter tappar ofta fokus, sådär på barns vis. De möter nya härliga vänner på resan samtidigt som de jagas av både vithattar, svarthattar, Morfar och Mamma. Och lite lokala polismyndigheter emellanåt. 

Det är ett spännande och fartfyllt äventyr runt hela jorden, späckad med fakta om länder, småsaker och allmänkunskap. Det är underfundigt, lärorikt och fyllt med både påhittighet, skratt och kunskap. Jag läste flera passager högt för min särbo för att det är så imponerande hur fakta förklaras enkelt och görs tillgänglig.
Det är en kamp mellan ont och gott, som är i vår värld om än lite skruvad och en fin balans mellan saga och verklighet. Jag förstår verkligen varför detta är en favorit bland både barn och vuxna! 


Utgiven av Idus förlag 
År: 2023 
ISBN: 9789176349397
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 566

Flykten från Björnön av Michael Wiander