Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist 

Ute på Särö har de hängt ihop varje sommar sedan de var små. Gänget. Nu är de alla tonåringar och nästan alla har fyllt 14 år med allt vad det innebär med förändrade kroppar och pubertetsnyfikenhet. Någons föräldrar ligger i skilsmässa, någon annans syster har dött. Alla har de vuxit under året och relationerna är lite mer nervösa.

De fyra killarna tar en båt ut till Svärtan som är en svårtillgänglig ö med en lokalt omtalad förbannelse. På stranden ser de något lika oväntat som otroligt; En sjöjungfru! Det är en otäck sak med människoliknande drag, som är fastbunden och utom räckhåll för vattnet. Killarna frigör och tar med den tillbaka hem, som en trofé för att imponera på tjejerna.
De håller sjöjungfrun gömd i ett badkar i en oanvänd sjöbod och snart upptäcker de hennes krafter som påverkar gängets deltagare på olika sätt.  Men vad kan den egentligen göra? Trots att de har släppt henne fri så stannar hon kvar i sjöboden. Varför? Vad är det hon behöver mer och hur ska de själva komma helskinnade ur det här?

Boken är både spännande och intensiv. Det är läskigt nog att växa upp och förändras på bara ett år, sedan man såg sist. Gänget behöver hitta sig själva i den nya grupp av gamla vänner som nu blivit, i denna start på att bli vuxen. Det är en lättläst saga som är ganska ytlig. Det är många personer inblandade och det är svårt att få något riktigt grepp om dem. Tyvärr. Åttiotalsreferenserna är många och jag känner igen mig väl i tiden.


Utgiven av Ordfront förlag
År: 2023 
ISBN: 9789177753360
Antal sidor: 325

Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist