Ljuskällan av Hanna Landahl

Jag har haft glädjen att ha fått denna som förhandsexemplar, då den inte släpps förren om ett par dagar (6feb). Det är en nutida vardagsskildring i ett Sverige som lider av klimatångest.

Anna mår inte bra. Det är så mycket och hon håller äntligen på att återhämta sig från sin depression när hon träffar Frida. Frida bor mitt ute i ingenstans i ett litet hus i ett kollektiv som heter Ljuskällan. Det är 10-12 hus som tillsammans sköter om gården, djuren, trädgårdsland och växthus.

Mitt i Göteborg bor Anna och Staffan med sina tonårssöner och hennes klimatångest växter. Hon läser och tar till sig allt hon kommer över och fortsätter träffa Frida.
När Anna blir erbjuden att få flytta in i ett av husen i kollektivet övertalar hon Staffan och de flyttar ut. Här finns få moderna bekvämligheter. Och absolut inget wifi!
Staffan är inte helt nöjd med livet, medan Anna mest skäms över has beteende.
När sedan kollektivets ledare, kliver in i sammanhanget så väcker det känslor, på olika sätt.

Det är en bra skildring från en vanlig medelklassfamilj. Sådär lagomsvensson; tillhopa sen skoltiden, två barn, villa i utkanten av stan men tillräckligt nära för att nå allt. Väldigt aktuell i samtiden, med klimatet och vad man kan göra för att räcka till.
Anna och Staffan har helt olika syn på detta. Anna ser att det enda rätta är att flytta ut på landet och minimera sitt klimatavtryck, medan Staffan är mer pragmatisk och ser att det kan ju inte alla göra, då stannar ju hela samhället!
Jag gillar att båda sidorna i debatten lyfts och att det inte blir moraliserande. Det blir lätt bara det ena eller det andra, liksom.

Jag gillar inte riktigt slutet. Men det kan jag ju inte skriva så mycket om.
Anna är ganska egoistisk och vill inte riktigt se hur det faktiskt påverkar sönerna att flytta ut i obygden. Och Staffan. Något har han gjort i en tidigare bok det är ganska tydligt, men eftersom jag inte läst den så känns det som att det är något som saknas.
Inte för bokens sammanhang, men det är vissa hänvisningar till att han faktiskt betett sig ganska illa och det som hänt är orsaken till att han går med på att flytta på familjen.

En bok med snygg språkmelodi och väldigt aktuellt grundtema.

Boken kommer från Bokförlaget Polaris.
ISBN 9789177952213