Jägarinnan av Kate Quinn

Nina är uppvuxen vid Bajkalsjön, långt upp i Sibirien. Det är ett hårt liv och hon flyr när hennes far försöker dränka henne. Han är övertygad om att hon är en sjöhäxa och ska bara återge henne till havet. Nina bestämmer sig för att lära sig flyga istället för att vara rädd för vatten och när andra världskriget kommer så tjatar hon sig till en plats i det ryska kvinnliga bombregementet, som senare blev omtalat som Natthäxorna.
Hon möter efter många långa flygnätter senare den ökända Jägarinnan, ett möte som inte någon har överlevt.

Ian är krigskorrespondenten som varit med på många olika platser i ett härjat Europa. Efter kriget slutade han skriva och började istället leta upp nazistiska krigsförbrytare, de som inte har ställdes till rätta i Nürnberg. Den som står på tur är Jägarinnan, den kvinna som mördade hans bror och så många andra.
Ian har sitt kontor i Köln och till sin hjälp har han Tony som arbetade som tolk under kriget.

Jordan är en 17 åring glad tjej i Boston som är väldigt glad över att hennes pappa äntligen har träffat en ny kvinna, Annelise från Tyskland och dennes dotter Ruth. Men det är något som inte känns riktigt rätt. När Jordans pappa dör, så svetsas de tre tjejerna ihop ännu mer. De sköter butiken, hemmet och vardagen och kommer varann nära. Jordans första misstankar bleknar och hon skäms över hur hon tänkte då.

Ian och Tony letar rätt på Jägarinnans offer som överlevde, Nina, och tillsammans ger de sig iväg till Boston där alla ledtrådar säger att hon finns. Där möter de förstås så småningom Jordan. De är så nära sin måltavla utan att de kan se henne. Nina och Ian har en ganska intressant gemenskap, även om den inte är riktigt som man tänker sig. Eller ens som de har tänkt sig.
Det är tidigt tydligt vem som är jägarinnan, men det är en del i historiens uppbyggnad så det gör verkligen ingenting. Det är snyggt inflätat.

Jag gillar när de tre historierna varvas och vävs samman.
Det är en intensiv krigsskildring och jakten på nazister efter kriget.
Och kärlek, vänskap, ömhet och ren skräck.

Det är en påhittad story, men den är grundad på fakta och riktiga personer. Den bästa sortens böcker, tycker jag.


Boken kommer från Harper Collins
ISBN: 9789150947069