Bröderna Tjej av Per Nilsson

När Per på jullovet i nian delar ut brev åt Posten ser han i en trappuppgång namnet I.Tjej. Han fnittrar och tycker det är lite kul att det bor ’en tjej’ där.
Bakom honom dyker två stora ungrare upp, Laszlo och Istvan Tjej.
Det är deras lägenhet och de är inte lika roade.

Istvan och Laszlo tar Per under sitt beskydd och han får hjälpa dem att räkna pengar. Det har de gott om, och han får snabbt lära sig det där med falsk bokföring. Per frågar inte varifrån pengarna kommer, han tjänar bra och kan smussla undan lite extra åt sig varje gång han räknar. Det gynnar dem alla.
Många olika uppdrag får han åt de ungerska gangstrarna.
Han får bland annat spela Bartok på piano för dem flera gånger i veckan.
Och ta deras systerdotter Szofia på date. En CP-skadad brud som är ruskigt rapp i munnen.. Det blir inte riktigt som han trott, men han är rätt nöjd ändå- tillslut.
När han ovetandes dras in i en av landets största kupper så blir han rädd för första gången. Han flyr undan polis och gangsters, till föräldrarnas stuga.
Kommer han klara sig fri?

Boken är skriven som en minnesbok (av författaren Per?). Ungefär som : Detta hände men är så osannolikt att ingen skulle tro mig om jag berättade.. Jag gillar stilen!
Spänningen är stor och även om det handlar om en gemytlig gangstervärld, så är den förlagd till 60-talet. Skriven för läsålder 12-15 år.


Boken kommer från Alfabeta förlag
ISBN: 9789150120950