Clara av Jens Lönnaeus

Vem är man egentligen?

Det är tydligt att Vilhelm flyr från något redan i början på boken.
Att Clara flyr från något är också ganska tydligt.

När Vilhelm kommer till Malmö och flyttar in i Claras lägenhet så är det något som inte stämmer. Allt är lite märkligt. Clara vill att han ska utge sig för att vara hennes pojkvän, vilket han gör, men han får inte fråga varför. De träffar hennes vänner och det är något som gnager. Hon fixar honom ett jobb och hon hjälper honom att köpa nya kläder.
Hon styr deras gemensamma liv stenhårt och kraven blir hårdare.
Han får lite hintar från hennes vänner om att hon inte är att lita på. Hyresvärden är en skummis, men han säger rakt ut att han borde åka hem och glömma Clara.
De möter hennes bossiga, kriminella bror och deras dödssjuka mamma. Och hela tiden ett obehag.

Varför? Och vad hände med hennes förra pojkvän, han som dog för ett år sedan. Var det verkligen en olycka. Och var de tillsammans på riktigt, eller var han också bara påhittad, som Vilhelm?

När han försöker prata om vad som hänt, varför han kom till Malmö, så blir hon som galen. Hon vill inte veta! Frågan är om han egentligen vet det själv?

Han går så in i rollen och vill bli den hon önskar. Rädslan över vad som händer annars är alldeles för stor. Han har flytt och inte är det för att hitta sig själv, utan för att glömma, gömma och bli någon helt annan. Han vill skapa sig ett nytt jag och vill till varje pris att det ska fungera..

Det är en obehaglig bok. Men ruskigt bra! Slutet är oväntat, men obehagligt trovärdigt. Hela boken är trovärdig! Jag tror det har med alla detaljerna att göra, det skapar känslan av att det är viktigt. Varje liten sak är noga när man ska skapa sig en nytt liv.


Boken kommer från Historiska media.
ISBN: 9789177890775