Den lilla bokbussen i Provence av Nina George

I Ninas första bok, Den lilla bokhandeln i Paris, nämns denna bok då kallad ”Söderns ljus”. Detta är en fristående bok om litteraturens kraft att påverka människor.

Det är Kärleken som berättar om sitt arbete att och hur det funkar när hon jobbar vid sidan av sina syskon och kusiner, bland annat Logiken, Rädslan, Ödet och Döden.

En dag ser Kärleken en liten tjej, Marie-Jeanne under ett åldrigt olivträd. Det verkar som att flickan på något sätt faktiskt SER kärleken. Det är ett band som består. Flickan fosterhemsplaceras hos Francis och Elsa, men återkommer ofta för att prata med olivträdet. När Marie-Jeanne blir äldre så ser hon märkliga ljusskimmer på personer hon möter. Det är olika på varje person; Ibland i ögonen, på händerna, håret, nacken, munnen. Vad är det som hon ser?
Och varför har hon inget kring sig själv?

1968 bestämmer sig Francis för att öppna ett litet mobilt bibliotek i en liten blå bokbuss som först möts av skepsis. Han får förstås hjälp av Marie-Jeanne som med närmst en magisk instinkt vet vilka böcker som passar rätt person just nu. Och det är ljusskenet, går det att koppla ihop med något annat?
Vi får följa Kärlekens svåra jobb att hitta rätt matchning mellan personer och hur Marie-Jeanne med böckernas hjälp lyckas sammanföra dem som inte riktigt hittat rätt.

En varm, kärleksfull och underhållande feelgoodbok om kärlekens arbete och den inneboende kraft som står att finna i litteraturen.


Boken är utgiven av Bazar förlag
ISBN: 9789170285882