Dunkelstjärnan av Joseph A. Davis

Kampen om Tusenvärld

Julia går i sexan och är trött på att alltid vara den som lärarna ber att hjälpa flyktingkillen Kasir, som är ny i klassen. Han är så annorlunda! Men riktigt hur annorlunda kan hon inte ens gissa sig till.
En dag drar märkliga skuggor över staden och tillsammans med Kasir och sin lillebror Edvin måste Julia fly undan, då ondskan i skuggorna är ute efter dem. Trubaduren, stadens stora original, hjälper dem att ta sig genom en magisk portal till Kasirs hemland och ett stort äventyr tar sin början.

I detta nya land känner sig Julia utanför. Hon förstår inte språket eller vad som förväntas av henne. Att Kasir är på hemmaplan och förstår vad som sägs, gör henne avundsjuk. Samtidigt förstår hon att förväntningarna på henne är höga. Syskonens far, som dog för flera år sedan, verkar ha gjort stort avtryck här i detta märkliga land. En plats som varken Julia eller Edvin ens vet att det finns. Det är ett land fyllt av ondska och de mystiska rökskuggorna sprider oro överallt.

Det är en spännande och välskriven berättelse med bra driv och mängder av äventyr.
Jag tycker om hur författaren visar på hur flyktingar kan uppleva det att komma till ett främmande land och varken kan förstå språket eller kulturen, genom att låta Julia hamna i, och spegla den situationen.  Boken lyfter även andra teman som oro, misslyckande, avundsjuka och framförallt vänskap.  Mycket viktiga frågor att fundera över i den åldern 9-12 år, som boken riktar sig främst åt. Det är ett läsvärt äventyr (för alla åldrar) från första kapitlet till ett riktigt cliffhangerslut, så jag gissar att bok två kommer ta vid direkt där denna slutar.


Boken är utgiven av Stevali barn
ISBN: 9789188639967