Vinterfjäril av Zinat Pirzadeh

När beslutet nu är taget finns det inte någon återvändo. Shirin flyr från Jamshid, mannen som hon tvingades att gifta sig. Hans tid i kriget har lett till att äktenskapet är osäkert och kantat av både våld och droger. Det är inte enkelt att göra, för en kvinna har inga rättigheter i Iran och att lämna sin make är inte tillåtet. Men för sin dotter Leylas skull måste de bort.  
De får hjälp av Shirins mormor, som alltid har varit hennes stora trygghet. Mormor älskar Paris, hon var älskad av sin make och tycker att barnbarnet förtjänar frihet istället för blåmärken och rivsår. Men trots alla förberedelser så hamnar Shirin tillbaka på ruta ett, till sin man och bottenlös desperation. Men nya dörrar öppnas, nya vänner kommer till undsättning och det finns en väg ut. Den är en väg genom helvetet, men ska hon lyckas denna gången?

Det är en intressant, gripande, varm och fasansfull berättelse, som skildrar många kvinnors liv strax efter den iranska revolutionen. Det varvas med tillbakablickar till Shirins barndom något som gör att hon växer som karaktär. Det ger också en bra inblick om Irans nutidshistoria, religion, kultur och samhälle.

Boken är fiktiv, men tanken kommer mer än en gång om vad Zinat själv har upplevt. Språket är rikt och detaljerna många kring miljöer, mat och de företeelser som skildras. Sånt som inte så ofta når västvärldens ögon och öron. (upplever jag). Det känns på riktigt och äkta.


Utgiven av Piratförlaget
ISBN: 9789164203823