Pojkarna av Jessica Schiefauer

Kim, Mommo och Bella är fjorton år. De är bästa vänner och umgås nästan alltid bara de tre. I skolan är det jobbigt med killarna som tittar, kommenterar och tafsar på tjejernas kroppar. Det är en rå jargong, det är kränkande och destruktivt. Kim önskar att hon skulle våga säga ifrån, samtidigt som hon ser andra tjejer som tycker det är ok. Är det då fel på henne?

Kim har svårt att hitta sin egen kärna, sitt eget jag. Mommo älskar att sy och gör maskeraddräkter som de använder för att fly bort från verkligheten. En natt när de sover över i Bellas växthus så ser de att en av blommorna är otroligt vacker och dess nektar förvandlar flickorna till pojkar. Det är en helt ny värld som öppnar sig. Mommo och Bella tröttnar snart, men Kim känner sig hemma i pojkkroppen och är fascinerad av känslan som en penis ger henne.

Det träffar snart ett gäng killar och de får vara med i gänget. Kim dras till ledaren, Tony, och tillsammans ger de sig ut på äventyr som att köra bil, dricka öl, göra inbrott och skjuta med pistol. Det är destruktivt och farligt och i pojkkroppen vågar Kim saker hon aldrig skulle göra som sig själv. Som hon aldrig skulle tillåtas göra som sig själv.

Språket är vackert men rätt fränt. Det är rakt på sak och ganska vulgärt. Även om det är en fantastik, med magiska inslag, så känns känslorna som beskrivs så äkta så de blir fysiskt påtagliga och helt självklara. Schablonbilden av killar som våldsamma, kriminella och könsdrivna medan tjejerna vill bli mer som killar för att få räknas och ta plats är tydlig.
Boken handlar om tonårsvardag, med maktspelet på skolan och osäkerhet, likväl som det är en berättelse om magi, systerskap och att hitta sin egen väg.


Boken är utgiven av Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163868665