När själen drunknar av Helen Wedham

Utmattning eller utbrändhet är en vanlig diagnos, men det finns ganska lite spridning av kunskap och framförallt förståelse. Författaren har skrivit boken utifrån sitt arbete som psykolog där hon träffat många människor i olika grad av utmattning. Och med en utbrändhet är man ganska orkeslös, så det är en lättläst och tunn bok som ska ge motivation att vilja ta sig an något och komma igång igen. Det är dock ganska lite information och lite väl avskalat. 

Jag blev väldigt irriterad på att författaren menar att alla som hamnar i en utmattning har haft en kärlekslös barndom, att man är uppvuxen i ett fosterhem eller fått höra att man borde aborterats? Innebär detta att min trygga uppväxt i en stor ‘kärnfamilj’ inte räknas eller vill hon med det säga att min utbrändhet inte är på riktigt? Nej, det där skaver! 
Men visst, utbrändhet har viss grund i dålig självkänsla och svårighet att säga nej, vilket hon belyser. Att sätta egna gränser och stå för dem handlar om att jag är värdefull och värd dessa gränser. Det är har säkert sin grund i kärlekslösa familjeförhållanden för en del, men jag tror faktiskt inte det gäller för merparten av alla som gått in i väggen av utmattning. 

Boken är uppbyggd i olika steg där hon går från bakgrunden, till accepterande, bearbetning och att se framåt. Hon blandar sina korta kapitel med tankeövningar och fina dikter. 


Boken är utgiven av Visto förlag
ISBN: 9789178852208