Avblattefieringsprocessen av Zulmir Becevic

Damir kom till Sverige från Bosninen i början av nittiotalet. Han fick svenskt medborgarskap efter ett något år. Han träffade en svensk kvinna och tillsammans fick de Alen, som nu är 15 år. Han känner sig svensk, det är ju det enda han känner till. Hans mamma dog för flera år sedan och när hans pappa blir lurad och fängslad så tappar Alen fotfästet. Han hamnar i en fosterfamilj, strular i skolan, men är genomgående snäll.

Så får Partiet makten vid valet. Då går allt fort.
Eftersom Alen strular och har sin pappas utseende så måste han avblattefieras och hitta svenskheten. Alla blattefasoner måste ut och svenskheten in.
Den stora frågan är: Vad är svenskhet?  
Han sätts in processen och få gå i lära hos en gammal svensk man där Alen ska ”lära” sig städa, diska och gräva eftersom hårt kroppsarbete är viktigt för att en, som svensk, ska känna sig nöjd över sitt dagsverke. Alen blir tillsagd att han måste lära sig svenska, trots att det är hans modersmål, men ingen verkar vilja förstå det. Han ska också träna på andra viktiga saker som att inte gå hem till någon oinbjuden och att ta kölapp och vänta på sin tur.
Det blir lätt absurt.

Det är en bok om Vi och Dom, om delade bussar som i USA på 60talet. Andra delar, som Processens kollo, drar tankarna mot koncentrationslägren under andra världskriget.
Allt andas vardagsrasism och skräcken över vad som skulle hända i vårt samhälle om Sverigedemokraterna och mer extrema partier får ta mer mark i riksdagen.

Boken är skriven med stor humor och en tillspetsad vardag. Skratten fastnar ofta i halsen, för det är rätt fasansfullt. Tydlig rasism, svart dystopi och mycket humor, kärlek och vänskap. Ju mindre en själv man får vara, desto hårdare klamrar man sig fast vid det där som vi blir tillsagda är det som skiljer oss åt. Det blir hela identiteten. Boken är skriven 2014 och även om det inte går riktigt lika fort som i boken, så har det blivit stora förändringar i samhället. Åt det jagande/jagade hållet.

Om du är född i Sverige, men inte passar in i den svenska mallen, var ska du ta vägen om du inte längre får vara här? Vart ska du fly?

Fruktansvärt. Men en bok som många fler borde läsa.


Boken är utgiven av Alfabeta bokförlag
ISBN: 9789150116984